Aikido hecelerinin birleşmesiyle oluşmuş bir kelime olup "Ruhun Uyum Yolu" ya da "Evrensel Enerji İle Uyum Yolu" anlamlarına gelmektedir.
AİKİDO için dövüş sporu terimini kullanmak doğru olmaz. Tabii ki zor durumlarda, çok mecbur kalındığı takdirde Aikido tekniklerini kullanarak kendini savunan kişi, bir dövüşe girmek zorunda kalabilir ancak Aikido'nun amacı ve öğrettiği şey dövüş değildir.
Spor da demek doğru olmayacaktır. Her ne kadar Aikido çalışmaları beden kullanılarak yapıldığı için sportif bir aktivite olsa da, sadece spor amaçlı yapılan bir çalışma olmadığı için spor demek yeterli olmayacaktır.
İşte bu nedenledir ki;
AİKİDO; olası saldırılara karşı kişinin kendisini savunabileceği ve saldırganı etkisiz hale getirebileceği teknikleri içeren ve kökeni yaklaşık 100 yıl öncesine dayanan bir Japon kökenli savaş, mücadele ve savunma sanatıdır.
AİKİDO; bir savaş sanatı olarak, ilk doğduğu dönemlerde gerçekten insanların hayatta kalabilmeleri için verdikleri gerçek savaş mücadelelerinde kullanılmak üzere ortaya çıkmasına karşın, günümüzde sadece savaşlarda düşmanla göğüs göğüse çarpışma gerektiren durumlarda başvurulan yakın mücadele tekniklerini değil, modern yaşamda kişinin karşı karşıya kalacağı her türlü mücadeleye karşı eğitim vermeyi hedefler.
AİKİDO; kişinin en büyük rakibinin kendisi olduğu ve en büyük zaferin de kişinin kendisini yenmesi olduğu felsefesi ile hareket etmektedir. Böylelikle, sürekli olarak çatışmak yerine, zorlukları kontrol altında tutarak ortadan kaldırmayı amaçlar.
AİKİDO; çocuklara sistemli, düzenli ve disiplinli bir yaşam tarzı aşılayarak, okuldaki başarılarına destek olmasının yanı sıra özgüven gelişimini destekleyerek toplum içerisinde sosyal bir birey olmasına da yardımcı olur. Aynı zamanda bedensel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayan sportif bir aktivitedir.
AİKİDO; yetişkinlerde, gündelik hayatın stres ve yorgunluğunun atılmasına yardımcı olurken bir yandan da dinlenmiş bir zihin ile yapılan teknik çalışmalar sayesinde beden ile zihnin uyumlu bir şekilde çalışmasına da katkı sağlar.
Bir bütün olarak da anlamı "yaşam gücüyle bütünleşme yolu"dur. Aikidonun felsefesi insanın kendi yaşam gücünü geliştirmekten ibarettir. Yaşam gücünü geliştirmek, ama kazanım ile veya yenilgi ile bağlanmamaktır.